Kreditkort utan valutapåslag
Valutaväxlingspåslag för kreditkort är något som kan göra resan dyr eller billig. Genom annat skaffa ett kort utan valutapåslag kan du därför spara mycket pengar under utlandsresan.
Det bästa kreditkortet utan valutapåslag 2020
Det bästa kreditkortet utan valutapåslag är Collector EasyLiving. Kortet saknar årsavgift, har relativt låg ränta och en stor mängd försäkringar inkluderas.
Collector Easyliving
Collector Easyliving
Bankkort utan valutapåslag
Många kunder är hur nöjda som helst med sina bankkort, som i sin tur är kopplade mot ert bankkonto. Nästan samtliga av dessa tillämpar inga valutapåslag, men att låna pengar kan ni glömma. Om det är slut på kontot är det också slut på kortet, helt enkelt.
Utöver det bjussar bankkorten inte heller på några försäkringar, bonusar och andra förmåner som kan förknippas med kreditkort.
Vi anser att ett kreditkort som anpassats för resor passar synnerligen bra utomlands. Även om årsavgiften ibland kan motsvara någon tusenlapp brukar förmånerna i regel äta upp kostnaderna relativt kvickt.
Hur räknar man ut det totala valutapåslaget?
Är matematik det tråkigaste som finns? Det gör ingenting om så är fallet. Ta del av det här exemplet för att få ett hum om hur mycket det totala valutapåslaget (vanligtvis) landar på.
Kalla Kula åker till Florida. Han spenderar 75.000 kronor på plats, och valutapåslaget för hans kreditkort motsvarar 2%. Det totala valutapåslaget motsvarar då (75.000 x 0.02 = 1.500) 1.500 kronor.
Mergim åker till Phuket. Han spenderar 15.000 kronor i turistparadiset, och valutapåslaget för hans kreditkort motsvarar 1.5%. Han betalar i detta fallet (15.000 x 0.015 = 225) 225 kronor i växlingsavgift.
Om ni inte har någonting emot att plocka fram en miniräknare (eller Googles sökfält) kan ni enkelt räkna ut huruvida valutapåslaget kommer att lämna ett stort avtryck i resekassan eller inte. I många fall kan det löna sig med ett gratis kreditkort. Dessa tillämpar ingen årsavgift, men de rörliga avgifterna kan ibland vara något förhöjda.
Valutapåslag och e-handel
Beställer ni ofta varor från USA, på tex. Amazon, eller Kina, på tex. Aliexpress och/eller GearBest? Om så är fallet bör ett kort utan valutapåslag vara det bästa alternativet.
Exempel: Ni köper en vara på Amazon.com. Dollarkursen motsvarar 10 kronor, köpet landar på 200 dollar och valutapåslaget motsvarar 2%. Det totala växlingspåslaget blir då 40 kronor. Ni betalar med andra ord 2.040 kronor istället för 2.000 kronor – när valutapåslaget ligger på 2%.
Om ni istället valt ett kort utan valutapåslag hade ni sparat en slant. Men samma slant bör dock vägas mot övriga fördelar, likt försäkringsförmåner, bonusar och annat.
Vanliga frågor och svar
Om ni ofta befinner er utomlands, och samtidigt spenderar mycket pengar – bör ett kort utan valutapåslag kunna löna sig. Men om ni bara semestrar någon gång årligen, och är mer intresserade av bonusar och cashback, spelar den aktuella växlingsavgiften mindre roll.
De exakta siffror som gäller presenterar Visa och Mastercard på sina respektive webbsidor.
Denna kostnad landar ofta på mellan en till två procent. Men somliga kreditkort, likt Collector EasyLiving, tar inte ut några valutapåslag överhuvudtaget.